Προβληματισμοί στο ΝΑΤΟ με την δήλωση Τραμπ… ”Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει μόνη της”

Επιδιώκοντας μια δεύτερη προεδρία ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το 2024 στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιονδήποτε από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

 

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση το Σάββατο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας, ενόψει των προκριματικών προεδρικών προτιμήσεων των Ρεπουμπλικάνων της πολιτείας στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις ως «αποκρουστικές και αυθόρμητες», όπως σημειώνει και ο Guardian σε σχετικό άρθρο του.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή που ξεκίνησε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 – καθώς και για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας των 31 εθνών την οποία οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υπερασπίζονται όταν είναι απαραίτητο.

Το Σάββατο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας απροσδιόριστης συνάντησης του ΝΑΤΟ είπε σε έναν συνάδελφό του αρχηγό κράτους ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του δεν θα υπερασπίζονταν καμία χώρα που ήταν «παραβατική».

«Ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: «Λοιπόν, κύριε, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας «Εγώ είπα: Δεν πλήρωσες, είσαι παραβάτης;». «Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Μάλιστα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι «η ενθάρρυνση των εισβολών των πιο στενών συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικιαστική και απρόσκοπτη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2014, αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, να σταματήσουν τις περικοπές δαπανών που είχαν κάνει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να προχωρήσουν στη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα έως το 2024.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016, ο Τραμπ ανησύχησε τους δυτικούς συμμάχους προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του, ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και να υπερασπιστούν μόνο χώρες που πληρούν τον στόχο του 2% της συμμαχίας.

Από το 2022, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι επτά από τις πλέον 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν αυτήν την υποχρέωση – από τρεις το 2014. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει προκαλέσει πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς η Ουκρανία παραμένει παγιδευμένη στις προσπάθειές της να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι ως προς την παροχή πρόσθετης βοήθειας στη χώρα καθώς αγωνίζεται με τελματωμένες αντεπιθέσεις και ελλείψεις όπλων.

Οι δηλώσεις του Τραμπ το Σάββατο προκάλεσαν γρήγορα ανησυχία σε πολλούς πολιτικούς εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ.

«Ακούγεται σαν ο Τραμπ να ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο X ο Ντέιβιντ Κορν – αναλυτής του MSNBC και επικεφαλής του γραφείου της Mother Jones στην Ουάσιγκτον DC.

«Μουσική» στα αυτιά του Πούτιν

Εν τω μεταξύ, η συντηρητική πολιτική σχολιάστρια Alyssa Farah Griffin είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν «μουσική» στα αυτιά του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος γιόρτασε επίσης την πρόσφατη κατάρρευση της νομοθεσίας του Κογκρέσου με στόχο την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε από τον σημερινό Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι –αν εκλεγεί ξανά– θα πραγματοποιούσε «μια μαζική επιχείρηση απέλασης» την πρώτη μέρα που θα επέστρεφε στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ έχει ισχυρές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις κατά του Μπάιντεν, ο οποίος νίκησε τον πρώην πρόεδρο στις εκλογές του 2020. Ωστόσο, αντιμετωπίζει περισσότερες από 90 ποινικές διώξεις.

Οι κατηγορίες που περιέχονται σε τέσσερα ξεχωριστά κατηγορητήρια σε διάφορες δικαιοδοσίες υποστηρίζουν ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών που έχασε, κράτησε παράνομα κυβερνητικά μυστικά μετά την προεδρία του και έκανε παράνομες πληρωμές σε έναν ηθοποιό πορνό που ισχυρίζεται ότι είχαν σεξουαλική επαφή.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr/