Σε αναβρασμό μέχρι τελικής νίκης οι φοιτητές-Νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Πέμπτη 15/2, συγκέντρωση 12/2, συνεχίζονται οι καταλήψεις

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστήμια με τις καταλήψεις να συνεχίζονται σε δεκάδες ανώτατες σχολές, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζουν νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο για να μη χαθεί η χρονιά.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καλεί τους Πρυτάνεις να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις σε όλες τις Σχολές:

«Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε το πλαίσιο να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις παντού, ήδη στο 80% των σχολών υπό κατάληψη γίνεται διαδικτυακά. Αυτό είναι που μας έχει προβληματίσει γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε το 100%. (..) Είχαμε ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, υπάρχει και νόμος που ορίζει ότι όταν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνονται διαδικτυακές εξετάσεις».

Συνέχισε προσθέτωντας πως το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση: «Υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά. (…) Υπάρχει μεγάλη αγωνία και αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς να γυρίσουν πίσω. (…) Έχουμε 40.000 φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους αναλογικά από κάθε χώρα στην Ευρώπη».

Ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια:

«Από το 2019 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 50%. (…) Αν βάλουμε στέγαση, σίτιση και άλλες χρηματοδοτήσεις ετησίως δίνουμε κάπου μισό δις αν βάλουμε σε αυτό και τα χρήματα που έρχονται από το ταμείο ανάκαμψης και το εσπα έρχεται άλλο 1,5 δις συν τις φοιτητικές εστίες που χτίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε:

«Επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε να φέρουμε παραρτήματα στη χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι προϋποθέσεις που θα θέσουμε όπως και στις υπόλοιπες χώρες θα είναι ανάλογες προκειμένου να διατηρηθεί και ένα υψηλό επίπεδο όπως και τα ίδια τα πανεπιστήμια».

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν εξω από το Υπουργείο Παιδείας.