Ανίκανος για Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα έδωσε το έναυσμα για μια μαζική επίθεση στον Τζο Μπάιντεν.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα για τον Τζο Μπάιντεν τον απάλλαξε ποινικά για την υπόθεση του χειρισμού απόρρητων κρατικών εγγράφων. Αλλά φαίνεται πως τον «έκαψε» πολιτικά.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να μην του ασκήσει δίωξη, ανέφερε πως πρόκειται για έναν «καλοπροαίρετο ηλικιωμένο με κακή μνήμη», ο οποίος αδυνατεί να θυμηθεί ακόμη και σημαντικές ημερομηνίες από τη ζωή του.

Οπότε, κατά τον εισαγγελέα, δεν χρειάζεται να οδηγηθεί σε δίκη γιατί και οι ένορκοι θα διαπίστωναν ακριβώς τα ίδια, δηλαδή την «ακαταλληλότητά».

Η έκθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για την πνευματική επάρκεια του Προέδρου, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ και άνοιξε ένα νέο γύρο διαμάχης για το εάν ο Τζο Μπάιντεν είναι τελικά ικανός να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα δώσει «τροφή» στους επικριτές του. «Αν ανοίξετε το Fox News, μιλούν για έναν ‘μπερδεμένο’ Τζο Μπάιντεν.

Αν πάτε στο TikTok, στο Instagram, υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο που κοροϊδεύουν την ηλικία του», σχολίασε στο Politico ένας σύμβουλος χορηγών των Δημοκρατικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το ζήτημα είναι μόνιμα εκεί έξω, οπότε όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό (σ.σ. οι στιγμές σύγχυσης του Μπάιντεν), τόσο περισσότερο τροφοδοτεί το ζήτημα».

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται συχνά σε σύγχυση, μπερδεύοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Την τελευταία εβδομάδα, κάθε ημέρα πέφτει σε «γκάφες».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο από απλό μπέρδεμα, αντανακλά ένα σημαντικότερο πρόβλημα», αναφέρουν σχολιαστές σε μέσα ενημέρωσης.

Έχει μια εικόνα «κόπωσης» και φαίνεται πως έχει «κουράσει» – και κυρίως έχει απογοητεύσει με τις πολιτικές του επιδόσεις – και μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως δεν ενθουσιάζονται με το φαινόμενο επανεκλογής του.

Μια νέα δημοσκόπηση του NBC που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι συνολικά το 76% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως έχουν μεγάλες (62%) ή μέτριες (14%) ανησυχίες σχετικά με το ότι ο Μπάιντεν δεν έχει την απαραίτητη πνευματική και σωματική υγεία για να διατελέσει πρόεδρος για δεύτερη θητεία.

Το ακόμη πιο σοβαρό για τους Δημοκρατικούς είναι πως το 81% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά και το 54% των ψηφοφόρων που δηλώνουν που είναι Δημοκρατικοί, εκφράζουν μεγάλες ή μέτριες ανησυχίες για την καταλληλότητα του Τζο Μπάιντεν για μια δεύτερη θητεία.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπάιντεν από την κούρσα, ώστε να πάρει το χρίσμα κάποιος άλλος υποψήφιος. Τα σενάρια εμπλέκουν ακόμη και τη Μισέλ Ομπάμα, την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η οποία φημολογείται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές.

MAGA… Καταιγισμός

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συζήτηση γύρω από την κατάσταση του Τζο Μπάιντεν και θέτουν στη δημόσια σφαίρα ένα ξεκάθαρο ερώτημα:

«Εάν δεν είναι διανοητικά ικανός για να οδηγηθεί σε δίκη, τότε σίγουρα δεν είναι μπορεί να είναι ικανός για να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». «Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», έγραψε στο Χ, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκρίν, στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων από τη Τζόρτζια.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Χουρ, ήταν το έναυσμα για ένα ρεπουμπλικανικό σφυροκόπημα, με προεξέχοντα τα στελέχη του τραμπικού χώρου, του αποκαλούμενου και κινήματος MAGA (Make America Great Again).

«Ισχυρίζονται ότι δεν είναι διανοητικά ανίκανος για να δικαστεί, αλλά είναι αρκετά ικανός για να είναι Πρόεδρος;», συμφώνησε ο Λανς Γκούντεν με ανάρτησή του επίσης στο Χ.

Ο Τζιμ Τζόρνταν, Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο, σχολίασε: «Η σημερινή αναφορά του Ρόμπερτ Χουρ μας λέει δύο πράγματα: Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα. Και ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα».

Η αναφορά του στα «δύο μέτρα» της Δικαιοσύνης σχετίζεται με το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης κατηγορείται για ανάλογη υπόθεση παράνομου χειρισμού απόρρητων εγγράφων, αποφασίστηκε να οδηγηθεί σε δίκη σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το ζήτημα στάθηκαν και πολλά άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, δείχνοντας πως θα είναι ένα ακόμη πεδίο επιθέσεις. Πόσο μάλλον όταν οι δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται η κρίσιμη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το εάν θα έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος.

«Ο ειδικός εισαγγελέας Χουρ είπε ότι ο Μπάιντεν είναι ένας ‘καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη’. Η παρούσα ψυχική και σωματική του κατάσταση θα πρέπει να τον αποκλείει από το να είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Γκρέγκ Μέρφι.

Η Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ελίζ Στέφανικ, δημοσιεύοντας ένα απόσπασμα από την έκθεση του Χουρ για την επιδείνωση της μνήμης του Μπάιντεν, σχολίασε:

«Οι Δημοκρατικοί και οι ΄στενογράφοι’ τους στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μπορεί να προσπαθήσουν να κρύψουν το ζήτημα κάτω από το χαλί. Αλλά είναι τόσο προφανές στον αμερικανικό λαό. Αυτή είναι πραγματικά μια θλιβερή κατάσταση για την Αμερική με έναν Πρόεδρο που είναι σαφώς ακατάλληλος για το αξίωμα».

Μέλη της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου εξέδωσαν επίσης κοινή ανακοίνωση: «Μεταξύ των πιο ανησυχητικών σημείων αυτής της έκθεσης είναι η αιτιολόγηση του Ειδικού Εισαγγελέα για τη μη σύσταση κατηγοριών:

δηλαδή ότι η μνήμη του Προέδρου είχε τόσο ‘σημαντικούς περιορισμούς’ που δεν μπορούσε να πείσει την κριτική επιτροπή ότι ο Πρόεδρος βρισκόταν στη ‘διανοητική κατάσταση’ για να διαπράξει εκούσια αυτό το σοβαρό κακούργημα» […]

«Ένας άνθρωπος που είναι τόσο ανίκανος να λογοδοτήσει για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών είναι σίγουρα ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο».

Πυρά και από Δημοκρατικούς – «Όσοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει πρόβλημα αρχίζουν να φαίνονται γελοίοι»

Τα πυρά ωστόσο έρχονται πλέον δημόσια και από το χώρο των Δημοκρατών. Ο Λευκός Οίκος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, στις οποίες ανέφερε πως συνομίλησε μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χέλμουτ Κολ (σ.σ. και οι δύο έχουν πεθάνει από το 1996 και το 2017 αντίστοιχα), ισχυρίστηκε πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια «λεκτικά ολισθήματα».

«Πολλοί άνθρωποι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ξέρετε, μπορεί να κάνουν λάθη μερικές φορές», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η απάντησή της δεν κρίθηκε «πειστική», ακόμη και από πρόσωπα στο χώρο των Δημοκρατικών. Ο Τσεν Ουιγκούρ, γνωστός παρουσιαστής του προοδευτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «The Young Turks», ο οποίος είχε θέσει και υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024, έγραψε στο Χ:

«Στη συνέντευξη Τύπου όπου προσπαθούσε να πείσει τους ανθρώπους ότι είναι διανοητικά είναι μια χαρά, ο Μπάιντεν μπέρδεψε το Μεξικό με την Αίγυπτο. Ντροπιαστικό. Οι Δημοκρατικοί που ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα αρχίζουν να φαίνονται γελοίοι».

Ο Ντιν Μπένσον Φίλιπς, έτερος υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, σχολιάζοντας πρόσφατα τη σύγχυση του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ξέσπασε, εξαπολύοντας τα βέλη του και κατά του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ.

«Το 2016, ο Τζο Μπάιντεν πήρε τη λάθος απόφαση με το να μην είναι υποψήφιος και το 2024 παίρνει τη λάθος απόφαση με το να είναι υποψήφιος. Μου προκαλεί άγχος, αλλά κάποιος στην Ουάσιγκτον πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει αυτό που γνωρίζει ολόκληρη η χώρα.

Συγκρίνετε την παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο συνέδριο του 2016 με τη σημερινή εικόνα, και μετά σκεφτείτε πως θα είναι 5 χρόνια στο μέλλον», έγραψε και πρόσθεσε:

«Δέχομαι κριτική επειδή είμαι ειλικρινής και λέω δυνατά αυτά που ψιθυρίζονται. Θαυμάζω τον πρόεδρο μας. Τον ψήφισα και τον στήριξα στην εκλογή του. Επισκέφτηκε το σπίτι μου και ήταν υπέροχος με την οικογένειά μου, όπως και με τη χώρα μας.

Αλλά ντροπή σε όλους εσάς που προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει. Μας οδηγείτε – και τον οδηγείτε – σε μια καταστροφή, και το ξέρετε καλά».

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/