Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη τον «δολοφόνο δορυφόρων» S -500 και τον ανίκητο Sarmat με τις πολλαπλές κεφαλές

Διπλό υπερηχητικό χτύπημα: Η Ρωσία εμπλουτίζει το οπλοστάσιό της με δύο νέα υπερσύγχρονα όπλα

Η Ρωσία θέτει σε επιχειρησιακή λειτουργία δύο νέα υπερόπλα το 2024.
Σύμφωνα με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο η Μόσχα θέτει σε λειτουργία το σύστημα S -500 AD, τον επονομαζόμενο και «Δολοφόνο δορυφόρων» ασλλά και τον υπερηχητικό πύραυλο RS-28 Sarmat βάρους 200 τόνων.
Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η παράδοση των συστημάτων Sarmat, που αποκαλούνται «ανίκητα» από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexei Krivoruchko προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση στις 26 Ιανουαρίου 2024.
Επισήμανε ότι η κύρια προτεραιότητα για στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2024 είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του στρατηγικού πυραυλικού συστήματος Sarmat στις Στρατηγικές Δυνάμεις.

Ανίκητος και υπερηχητικός

Ο ρωσικός RS-28 Sarmat, γνωστός και ως Satan 2, είναι μέρος μιας σειράς προηγμένων πυραύλων που εισήγαγε ο Putin το 2018, μαζί με τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και Avangard.
Ο Sarmat, που ζυγίζει πάνω από 200 τόνους και έχει την ικανότητα να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές, έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Η υποδομή προετοιμάστηκε για μάχιμα καθήκοντα σε σιλό των στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων Yars, Avangard και Sarmat στις περιοχές Kaluga, Orenburg και Krasnoyarsk», δήλωσε ο Krivoruchko.
Παράλληλα με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, επίκειται η άφιξη των πυραύλων Tu-160M και η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-500 στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, σύμφωνα με τους Eurasian Times.
sarmat_1.JPGΟ δολοφόνος δορυφόρων

Το S-500 πιστεύεται ότι είναι το πιο προηγμένο αμυντικό σύστημα στον κόσμο, ικανό να καταστρέψει υπερηχητικούς πυραύλους.
Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο S-500 θα μπορούσε ακόμη και να στοχεύσει δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά και αεροσκάφη stealth 5ης γενιάς, εκτός από τους κύριους στόχους του cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.
s500_a.JPG
Ο ρωσικός στρατός επίσης αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής ολόκληρου του φάσματος των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) και την ιεράρχηση των εξελίξεων στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα συστήματα πυροβολικού, την αναγνώριση και τον πόλεμο των ραντάρ.

Αξιοσημείωτη ενίσχυση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με 7.700 πυραύλους

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έλαβε περισσότερους από 7.700 διαφορετικούς πυραύλους το 2023, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς, όπως Zircon, Calibre και Uran.
Με την ευκαιρία της ενιαίας ημέρας αποδοχής στρατιωτικού υλικού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: «Περισσότερες από 7.700 μονάδες ναυτικών όπλων έχουν παρασχεθεί για το Πολεμικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise μεγάλης εμβέλειας στη θάλασσα, Caliber, Uran και Zircon».
Επίσης στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό έγιναν άλλες τρεις προσθήκες με την παράδοση τριών υποβρυχίων – του πυρηνικού Imperator Alexandr III, του χρήσεων Krasnoyarsk και του Mozhaisk.
Επιπλέον, παραλήφθηκαν επίσης επτά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας Admiral Golovko, των κορβετών Mercury και Rezkiy, των μικρών πυραυλακάτων Cyclone και Naro-Fominsk, του ναρκαλιευτικού Lev Chernavin αλλά και του επισκευασμένου περιπολικού Neustrashimy.
Επιπλέον, η βιομηχανία προμήθευσε το Πολεμικό Ναυτικό με 33 σκάφη πολλαπλών χρήσεων και εφόδου, πλοία υποστήριξης και 11 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο υπερηχητικός Zircon

Στα εν λόγω αεροσκάφη περιλαμβάνονται ανθυποβρυχιακά μεγάλης εμβέλειας, μαχητικά πολλαπλών ρόλων, μεταφοράς-μάχης και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.
Η Ρωσία έχει επίσης αποκαλύψει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τους υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon (ή Zircon) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσημη επιχειρησιακή τους λειτουργία.
Ο Tsirkon χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να πιάνει ταχύτητες κοντά στα 9 Mach, με αυτονομία που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα.
zircon.jpg
Αυτός ο υπερηχητικός πύραυλος έχει σχεδιαστεί για την εξάλειψη τόσο θαλάσσιων όσο και επίγειων στόχων και μπορεί να εκτοξευθεί από πολεμικά πλοία και υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με Kalibr.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Σχεδιαστής της NPO Mashinostroyeniya, Alexander Leonov, δήλωσε ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Tsirkon πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμές πριν τη χρήση.
Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, δεν έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Άμυνας τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο Leonov εξήγησε ότι η διαδικασία αποδοχής είναι χρονοβόρα και απαιτεί συγκεκριμένη διάρκεια λειτουργίας πυραύλων.
Η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτόξευσε επιτυχώς τους πυραύλους Tsirkon και είναι πλέον εξοπλισμένη με αυτούς, επιβεβαίωσε ο Leonov.

Πηγή triklopodia