Δυσαρέσκεια Ευρωβουλευτών με τον νόμο που έφεραν στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει ένα παραθυράκι στον επερχόμενο νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν αναδρομική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χωρίς την έγκριση του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο βουλευτή Svenja Hahn.

Ο Γερμανός βουλευτής, ο οποίος είναι μέλος της φιλελεύθερης ομάδας Renew, είπε ότι οι αλλαγές δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία για τον νόμο AI που οριστικοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και άρα ήρθαν μετά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβρη, επετράπη στις αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν απομακρυσμένα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης σε δημόσιους χώρους, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έγκριση από δικαστήρια και ΜΟΝΟ για αυστηρά καθορισμένη λίστα εγκλημάτων.

Ωστόσο, από τη στιγμή που συντάχθηκε το πλήρες νομικό κείμενο από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου, εισήχθησαν αλλαγές, αναφέρει το Politico .

Ο Χαν αποκάλεσε το τελικό κείμενο του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη «επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα» που θα μπορούσε να επιτρέψει την «ανεύθυνη και δυσανάλογη χρήση της τεχνολογίας βιομετρικής ταυτοποίησης, όπως γνωρίζουμε μόνο από αυταρχικά κράτη όπως η Κίνα».

Το ξεκάθαρο κάλεσμα του Χαν έχει πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς πάνε να περάσουν από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις χούντας, την ώρα μάλιστα που μέχρι τον Μάη του 2024 έχει δοθεί διορία για να ψηφίσουν τα κράτη την Συμφωνία για την Πανδημία, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όποτε αυτός το επιθυμεί.

«Είχαμε ακούσει τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Κοινοβούλιο ότι η [αναγνώριση προσώπου] υπόκειται σε αυστηρές διασφαλίσεις και επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις», δήλωσε ο Daniel Leufer, ανώτερος συνεργάτης σε θέματα πολιτικής στην ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now. «Το πιο πρόσφατο κείμενο που είδαμε αντικρούει αυτές τις ανακοινώσεις».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρόκειται να λάβουν το τελικό κείμενο του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης σήμερα στις 24 Ιανουαρίου, με στόχο να δώσουν πράσινο φως στις 2 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον νόμο με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Κοινοβουλευτικές επιτροπές, πολιτικές ομάδες ή συμμαχίες άνω των 40 βουλευτών θα μπορούν να προτείνουν τροπολογίες — οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα χρειαστούν περαιτέρω νομοθετική εργασία στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

πηγή: https://www.el.gr/