Η αγορά πετρελαίου ετοιμάζεται για παρατεταμένη κρίση λόγω του χάους στην Ερυθρά Θάλασσα

Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για παρατεταμένο χάος στην Ερυθρά Θάλασσα με φόντο τις επιθέσεις των Χούθι και την αντεπίθεση της δυτικής συμμαχίας, γράφει το Bloomberg

Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για μια διαταραχή εβδομάδων στη ναυτιλία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου μαχητές Χούθι επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και καυσίμων, οι οποίες για ορισμένα πλοία έχουν κανονιστεί έως και ένα μήνα νωρίτερα – αποκαλύπτουν ότι αυξανόμενος αριθμός πλοίων προσανατολίζεται σε διαδρομές που θα αποφύγουν την επικίνδυνη ζώνη, σύμφωνα με πλοιοκτήτες, μεσίτες και εμπόρους.

Οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη στις 12 Ιανουαρίου από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσαν την αίσθηση χάους για τα πλοία στην περιοχή, ειδικά αφού οι δυτικές ναυτικές δυνάμεις προειδοποίησαν στη συνέχεια τα σκάφη να μείνουν μακριά. Με τους Χούθι να δεσμεύονται να αντεπιτεθούν τους εμπορικούς στόλους και των δύο εθνών, πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να μείνουν μακριά από μια διαδρομή που συνήθως διαχειρίζεται περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

«Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφεύγουν την περιοχή», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάβερις, διευθύνων σύμβουλος της Euronav NV, της οποίας ο στόλος μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. «Αυτό που έμοιαζε με κάτι που θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε εβδομάδες, τώρα θα μπορούσε πράγματι να έχει συνέπειες για πολλούς μήνες».

Αντίθετα, ναυλώνονται δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά φορτίων καυσίμων για να ταξιδέψουν στην Ασία αντί για την Ευρώπη, προκαλώντας άνοδο στα κέρδη. Ταυτόχρονα, αρκετές αποστολές ιρακινού αργού κρατούνται σε δεξαμενόπλοια που θα κάνουν παράκαμψη χιλιάδων μιλίων γύρω από την Αφρική.

Η δανέζικη ιδιοκτήτρια δεξαμενόπλοιων Torm ανέφερε ότι έχει αυξήσει τα ταξίδια προς την Ασία για τη μεταφορά διυλισμένων καυσίμων. Αυτό βοήθησε να αυξηθούν τα κέρδη στα λεγόμενα σχετικά μεγάλα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρελαϊκά προϊόντα από 35.000 δολάρια την ημέρα σε 60.000 δολάρια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, υπήρξε επίσης ένας σημαντικός όγκος ιρακινών φορτίων αργού που έχουν κρατηθεί για να ταξιδέψουν από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη γύρω από την Αφρική, σύμφωνα με άτομα που ασχολούνται με την αγορά. Ορισμένοι φορτώνουν από κοινού μικρότερα φορτία σε μεγαλύτερα πλοία για να κάνουν το ταξίδι πιο οικονομικό, είπε άνθρωπος του κλάδου.

Αν και οι ροές αργού από τον Περσικό Κόλπο προς την Ευρώπη είναι λιγότερο συχνές από αυτές προς την Ασία, οι αποστολές ωστόσο αποκαλύπτουν τη στάση των ιδιοκτητών για τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ και αντιμετώπισαν φόβους για νέες επιθέσεις των Χούθι, είχαν ήδη εκτραπεί σε μεγάλο βαθμό πριν από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολλά δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην εμπορευμάτων.

Τα ναύλα ορισμένων δεξαμενόπλοιων αργού έχουν ανέβει επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πλοία Aframax που μεταφέρουν περίπου 700.000 βαρέλια υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν τα 80.000 δολάρια την ημέρα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα πλοία Suezmax – που αποκαλούνται έτσι για την ικανότητά τους να διασχίζουν πλήρως το κανάλι που συνδέει την Ασία και την Ευρώπη – αυξάνονται κατά περίπου 50% σε σχεδόν 70.000 δολάρια την ημέρα.