Ρωσικοί κολοσσοί φεύγουν οριστικά από την Κύπρο – Μαζική αποχώρηση

Οι Ρωσικοί κολοσσοί φεύγουν από την Κύπρο και πάνε Καζακστάν. Οι εταιρίες που αποχώρησαν οριστικά.

Η τρέχουσα περίοδος στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ως φάση διαμόρφωσης του χάρτη, καθώς παρατηρείται μαζική αποχώρηση ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επέλεξαν το νησί ως βάση τους.

Επιχειρηματικές οντότητες με σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων μεταφέρονται είτε στη Ρωσία (σε ειδικές διοικητικές περιοχές) είτε σε φιλικές χώρες όπως το Καζακστάν.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες με σημαντική εργασιακή δραστηριότητα στον κλάδο τους έχουν ανακοινώσει πρόσφατα την οριστική αποχώρησή τους από την Κύπρο, ενώ αναμένεται ότι άλλες επιχειρηματικές οντότητες θα ακολουθήσουν σύντομα.

  • Η TCS Group Holding θα λάβει οριστική απόφαση για το μέλλον της, τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Tinkoff Bank. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο επιχειρηματίας Όλεγκ Τίνκοφ πώλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της TCS στον επίσης δισεκατομμυριούχο Βλαντιμίρ Ποτάνιν. Παρότι η εταιρεία ήταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο για περίπου δύο δεκαετίες, τον περασμένο Νοέμβριο επιβεβαίωσε σοβαρές σκέψεις για την αποχώρησή της. Η εταιρεία προτίθεται να μετεγγραφεί σε μία από τις ειδικές διοικητικές περιοχές της Ρωσίας, είτε στις νήσους Oktyabrsky και Russky. Η TCS είναι γνωστή για τις ψηφιακές της χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, οι μέτοχοι της Etalon Group ενέκριναν τη μετεγκατάσταση της εταιρείας στην ειδική διοικητική περιοχή (SAR) στο νησί Oktyabrsky της περιφέρειας του Καλίνιγκραντ.

Το σχέδιο μεταφοράς της εταιρείας θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων εννέα μηνών. Η Etalon είναι μια εταιρεία ακινήτων που ειδικεύεται στην ανάπτυξη γης και δραστηριοποιείται στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα. Τα ακίνητά της εκτείνονται σε 6,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

  • Στις 9 Νοεμβρίου, η Fix Price, που ανήκει στον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Πάφος FC, Σεργκέι Λομάκιν, ανακοίνωσε την απόφασή της να μεταφέρει τη νομική της έδρα από την Κύπρο στο Καζακστάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η εταιρεία θα εγγραφεί πλέον στην επικράτεια του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Κέντρου της Αστάνα στο Καζακστάν. Ο ιδρυτής της Fix Price, Σεργκέι Λομάκιν, και ο Αρτέμ Καχατριάν, έχουν δημιουργήσει μια αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, και του Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το έτος 2022, η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Η United Medical Group CY Plc ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Κύπρο. Σύμφωνα με τη δήλωσή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, «η διαδικασία μετεγκατάστασης θα καθοριστεί από τις εποπτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το πρακτορείο Interfax είχε αναφέρει ότι η εταιρεία θα μεταφερθεί στη Ρωσία, ενώ οι Moscow Times δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της νέας έδρας στο Καζακστάν.

Η United Medical Group CY Plc είναι η μητρική εταιρεία της EMC, η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο ιδιωτικών ιατρικών κλινικών. Αυτό περιλαμβάνει επτά πολυδιάστατα ιατρικά κέντρα, μια μαιευτική κλινική και ένα κέντρο αποκατάστασης, καθώς και τρία γηροκομεία στη Μόσχα.

Ο Igor Shilov είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EMC, κατέχοντας το 56% των μετοχών της. Το ετήσιο έσοδο της EMC στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 326,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 12,4%. Ο προσαρμοσμένος τζίρος ήταν 306,8 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 6,3% σε σχέση με το 2021.

Φεύγουν ακόμα τρεις εταιρίες

Τρεις ακόμη υπολογίσιμες εταιρείες έχουν αποφασίσει από το περασμένο καλοκαίρι να εγκαταλείψουν την Κύπρο.

Πρόκειται για την Transmashholding, την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού για τους σιδηροδρόμους στη Ρωσική Ομοσπονδία, την Globaltrans, που θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης σιδηροδρόμων (δραστηριοποιείται στη Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής και την Ευρασία) και τον online λιανοπωλητή Ozon.

Η Ozon έχει χαρακτηριστεί ως η «Amazon της Ρωσίας». Ιδρύθηκε το 1998 ως online βιβλιοπωλείο και μέχρι το 2019 είχε εξελιχθεί σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα online καταστήματα στη χώρα. Το Forbes το 2020 χαρακτήρισε την εν λόγω επιχειρηματική οντότητα ως την 3η πιο αξιόλογη ρωσική στον τομέα του διαδικτύου.

  • Μετά το τέλος του καλοκαιριού η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Noventiq Holdings, η EuroMedCenter και η MD Medical Group Investments (διαχειρίζεται τον Όμιλο «Mother and Child») ανακοίνωσαν, επίσης, πλάνο αποχώρησης.
  • Τον Μάρτιο του 2023, η υπηρεσία παράδοσης τροφίμων Sbermarket επανεγγράφηκε από μια νομική οντότητα της Κύπρου, σε μια ειδική διοικητική περιοχή (SAR) στην περιοχή Καλίνινγκραντ.
Πώς το σχολιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ

Ρωσικά ΜΜΕ την τελευταία περίοδο αναδεικνύουν την μαζική αποχώρηση εταιρειών από το νησί μας, ενώ διασυνδέουν το φαινόμενο με την στάση που τηρεί η Κύπρος.

Είναι χαρακτηριστικός και ο τίτλος δημοσιεύματος των Moscow Times τον περασμένο μήνα: «Ρωσικές εταιρείες εγκατέλειψαν μαζικά την Κύπρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης πρακτόρων του FBI».

Στο δημοσίευμα γινόταν καταγραφή των δεδομένων με επιχειρηματικές οντότητες που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες ενώ με άμεσες αναφορές αποδιδόταν η εικόνα που επικρατούσε στην Κύπρο αλλά και στη νέα τάξη πραγμάτων.

«Από την αρχή του 2023, τουλάχιστον 10 από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Κύπρο, που για καιρό υπήρξε η κύρια “τράπεζα” οφέλους των ρωσικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και όπου, πριν από τον πόλεμο, οι Ρώσοι κάτοικοι κατείχαν $162 δισεκατομμύρια σε άμεσες επενδύσεις – ένα ποσό που ήταν πέντε φορές υψηλότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.

Προστίθεται ότι «οι αρχές της Κύπρου ξεκίνησαν έρευνα την άνοιξη σχετικά με τη ρωσική παρουσία στο νησί, ανοίγοντας συνολικά 29 υποθέσεις μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον Απρίλιο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε βάρος 13 εταιρειών και ατόμων που βρέθηκε να κρύβουν τα περιουσιακά στοιχεία ολιγάρχων. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι Roman Abramovich και Alisher Usmanov».

Το ίδιο ρεπορτάζ καταλήγει με τοποθετήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη: «Ο αγώνας κατά της αποφυγής κυρώσεων αποτελεί μια ευκαιρία για την Κύπρο να ενισχύσει το κύρος της ως αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Ιούνιο.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, κάτω από τον οποίο οι επιχειρήσεις για την προσέλκυση ρωσικών δισεκατομμυρίων και την απόκρυψή τους ήκμαζαν, ο Χριστοδουλίδης κήρυξε μια πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι οποιουδήποτε πολίτη ή εταιρείας της Κύπρου που βοηθά να «παρακάμψει τις αντιρωσικές κυρώσεις».

πηγή: philenews.com