Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έως και 23 ευρώ το μήνα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έως και 23 ευρώ το μήνα

Περίπου 1,3 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,46% από 1ης Ιανουαρίου 2024, όπως προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, τονίζουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα». Από 1ης Ιανουαρίου 2024 κάθε μήνα οι μη μισθωτοί θα πληρώνουν αυξήσεις από 8 έως 23 ευρώ ανάλογα με την κλίμακα που θα επιλέξουν. Η επικείμενη αύξηση θα αφορά όλες τις κλίμακες όλων των εισφορών των μη μισθωτών, δηλαδή της κύριας ασφάλισης, του επικουρικού και του εφάπαξ.

Με δεδομένο ότι το 90% των μη μισθωτών επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από 230 ευρώ που είναι σήμερα, από 1ης Ιανουαρίου 2024, λόγω της αύξησης 3,46% θα ανέλθουν οι εισφορές στα 238 ευρώ.

Αν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,23 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,5 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,49 ευρώ (+1 ευρώ). Έτσι, η επιβάρυνση για όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχουν υποχρέωση να ασφαλίζονται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, θα είναι από την αρχή της χρονιάς περίπου στα 10,5 ευρώ τον μήνα και συνολικά περίπου στα 126 ευρώ το χρόνο.

Είναι η τρίτη σερί χρονιά που προκαλούνται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω εφαρμογής νόμου του 2020 (ν. 4670 ή νόμος Βρούτση). Ουσιαστικά, η αναπροσαρμογή για τις εισφορές των μη μισθωτών προκύπτει σε σχέση με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Ο νόμος Κατρούγκαλου συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα, ενώ ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1ης Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό ύψος. Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται με έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Πάντως η αναπροσαρμογή εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα γίνει με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών του 2024.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα κληθούν οι μη μισθωτοί να καταβάλουν τις νέες εισφορές.

Η κατάταξη σε μια από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.

Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2024.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης, απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας.

Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

Η επιλογή σας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 ευρώ, που είναι η έξτρα εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, που ισχύει όμως για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.