Πολιτικό χάος στις Βρυξέλλες με την αποχώρηση του Μισέλ και τα κρυφά χαρτιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι πρέσβεις έκαναν έθεσαν το ερώτημα τη σκοπεύει να κάνει στην επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Όταν οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για γεύμα, είχαν μια πιεστική ερώτηση: Σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή;

Αρκετοί ρώτησαν «ευγενικά» την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για τα σχέδιά της σε γεύμα που παρέθεσε η Επιτροπή, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες με άμεση γνώση των ανταλλαγών.

Με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να έχει ανακοινώσει το σχέδιό του να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, η πίεση προς τη φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αυξάνεται.

Παρά τους υπαινιγμούς για το τι θα μπορούσε να κάνει κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας, η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος.

«Δεν κουνήθηκε ούτε ένας μυς στο πρόσωπό της», είπε ένας από τους διπλωμάτες. Ο διπλωμάτης, όπως και οι άλλοι που αναφέρθηκαν, έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει για το θέμα αυτό.

Όπως φάνηκε από τη συζήτηση στο γεύμα των πρεσβευτών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφύγει κανείς τις πιεστικές ερωτήσεις – ιδίως με δεδομένο το ενδιαφέρον στο εσωτερικό του κόμματός της, του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να προβεί σε επίσημη δήλωση.

Η απόφαση να ανακοινώσει υποψηφιότητα για επανεκλογή είναι επιβαρυμένη για τη φον ντερ Λάιεν. Μόλις δηλώσει την υποψηφιότητά της, θα προκύψουν ερωτήματα σχετικά με το αν ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής ή ως υποψήφια.

Ήδη, οι πιο πολιτικές ενέργειές της -όπως η συμμετοχή της σε συνέδριο της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο- εξετάζονται εξονυχιστικά για ενδείξεις σχετικά με το τι λένε για τις προθέσεις της να θέσει υποψηφιότητα.

Όπως ανέφερε πρώτο το POLITICO, το ΕΛΚ έδωσε προθεσμία στους υποψήφιους Spitzenkandidaten, δηλαδή τους επικεφαλής υποψηφίους, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου για να δηλώσουν τις προθέσεις τους πριν από το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 6-9 Μαρτίου, όπου τα μέλη θα ψηφίσουν για την επιλογή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν θα ήταν μια από τις κορυφαίες επιλογές για να είναι ο επικεφαλής υποψήφια του κόμματος.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει υποψηφιότητα ως επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με μια διαδικασία που συμφωνήθηκε από τα πολιτικά κόμματα της ΕΕ – αλλά όχι από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – ο επικεφαλής υποψήφιος της πολιτικής ομάδας που κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι η προεπιλογή για τον επόμενο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Η φον ντερ Λέιντεν, η οποία διορίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να έχει θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019 σε ολόκληρη την ΕΕ, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις ότι στερείται «δημοκρατικής νομιμοποίησης».

«Νομίζω ότι πάσχουμε από την αντίληψη ενός δημοκρατικού ελλείμματος», δήλωσε ο Cristiano Sebastiani, υπεύθυνος του συνδικάτου Renouveau et Democratie που εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της Επιτροπής.

Εκτός από τους πρεσβευτές και τους κομματικούς παράγοντες, ερωτήματα έρχονται και από το εσωτερικό της Επιτροπής: «Όλο το θεσμικό όργανο θέτει αυτό το ερώτημα», πρόσθεσε ο Sebastiani, αναφερόμενος στα σχέδια της φον ντερ Λάιεν να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. «Το προσωπικό βρίσκεται σε εκκρεμότητα».

Εάν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής ή να λάβει άδεια απουσίας, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες που επικαιροποιήθηκαν τελευταία φορά το 2018, ώστε να επιτρέπεται στους επιτρόπους να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους ενώ διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία για αξιώματα της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν, όπως και άλλοι επίτροποι που διεκδικούν αξιώματα, θα αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο ως προς το αν ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής ή ως υποψήφια, από την ημέρα που θα δηλώσει ότι θέλει να επανεκλεγεί.

Οι κανόνες της Επιτροπής αναφέρουν ότι οι προεκλογικές δραστηριότητες πρέπει να διαχωρίζονται σαφώς από τις επίσημες εργασίες και ότι οι πόροι του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για προεκλογική εκστρατεία.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/