Εξετάζει ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν: υποκλοπές, μεταναστευτικό, ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.

Την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη 17/1, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εν μέσω νέων αρνητικών δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ και εξαιρετικά ανησυχητικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις» θα διεξαχθεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν μετά από τις «επανειλημμένες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει ευρωβουλευτές «σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα».

Η συζήτηση θα διεξαχθεί εν μέσω ανησυχητικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς.

Μάλιστα οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν μετά τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, να ακολουθήσει και σχετικό ψήφισμα.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή ψηφίσματος ελήφθη τη Δευτέρα, με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 “παρών”, σε σύνολο 327 ευρωβουλευτών.

«Κόλαφος»

Όπως έγραψε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης στο Twitter:

“Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια μόλις αποφάσισε με 200 υπέρ-119 κατά και 8 αποχές, η προγραμματισμένη συζήτηση στις 17/1/ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου ειδικά στην Ελλάδα, να συνοδευτεί με την έγκριση ψηφίσματος!

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση  για την έγκριση ψηφίσματος, «κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα του Μακρόν, Renew. Ψηφίστηκε από την Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους.

Πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία παρά το ΟΧΙ του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς. Ο αλά καρτ «φιλελευθερισμός» της ΝΔ δεν πείθει το ΕΚ. Ούτε καν την Ευρωομάδα του Μακρόν!»

Υποκλοπές, δολοφονία Καραϊβάζ και μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο

Η συζήτηση διεξάγεται στο βαρύ κλίμα που προκαλούν τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την πορεία του κράτους δικαίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξη, στο επίκεντρο θα βρεθούν: χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων «ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021».

Επιπλέον αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, η μεταχείριση των μεταναστών, το πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Βαρύ κλίμα

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το 2023 στην Ελλάδα, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία του Τύπου.

Όπως επισημαίνει η έκθεση:  «κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές κατά αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων, καταχρηστικών πρακτικών κράτησης και βίας αυτόκλητων τιμωρών.

Η κυβέρνηση επιπλέον δυσφήμισε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες».

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως επίσης και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους δίστασαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, με το Παρατηρητήριο να τονίζει πως, βάσει της έκθεσης του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικού Ρεπορτάζ, «η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση σε αναφερθείσες γυναικοκτονίες μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αύξηση 187,5% μέσα σε ένα μόνο έτος, από το 2020 έως το 2021».

πηγή: https://www.in.gr/