Η Microsoft εκτόπισε από την κορυφή την Apple – Εγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο

Ενδιαφέρουσα πρωτιά για την εταιρεία με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον

Η Microsoft ξεπέρασε την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο την Πέμπτη, αφού οι μετοχές του κατασκευαστή iPhone ξεκίνησαν αδύναμα το 2024 λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση.

Οι μετοχές της Microsoft με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον σημείωναν άνοδο 1,6%, δίνοντάς της αποτίμηση στην αγορά 2,875 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς έχει αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα για να κερδίσει χρήματα από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που βοήθησε στην προσέλκυση επενδυτών.

Η Apple ήταν 0,9% χαμηλότερα με κεφαλαιοποίηση 2,871 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά από το 2021 που η αποτίμησή της έπεσε κάτω από αυτή της Microsoft.

Η μετοχή της εταιρείας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια υποχώρησε 3,3% τον Ιανουάριο από το τελευταίο κλείσιμο, σε σύγκριση με άνοδο 1,8% της Microsoft. «Ήταν αναπόφευκτο ότι η Microsoft θα ξεπερνούσε την Apple, καθώς η Microsoft αναπτύσσεται ταχύτερα και έχει περισσότερα να επωφεληθεί από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο D.A. Ο αναλυτής της Davidson, Gil Luria.

Η αδυναμία της μετοχής της Apple ακολουθεί μια σειρά υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης που προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι πωλήσεις του iPhone, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή μετρητών της, θα παραμείνουν αδύναμες, ειδικά στη σημαντική αγορά της Κίνας.

«Η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιδόσεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η μεσιτική Redburn Atlantic σε σημείωμα προς τους πελάτες της, επισημαίνοντας τον ανταγωνισμό από την ανανεωμένη Huawei και τις εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ που έχουν αυξήσει την πίεση στην Apple.