Ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι τώρα!-Μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων ο προσωπικός αριθμός – Αντικαθιστά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Ταυτότητα

 

Θα συνοδεύει την καθημερινότητα των πολιτών

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το προσεχές διάστημα ο προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ) και θα απλοποιήσει τη συνδιαλλαγή των πολιτών με φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο προσωπικός αριθμός αλλά και η αυτόματη άντληση δεδομένων μέσω του wallet, θα έρθουν να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών το 2024.

«Είναι θέμα ημερών ή μηνός να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα της δημόσια διοίκησης, που έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ» δήλωσε στo Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Υπενθυμίζεται πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.