Τέλος οι «έναντι» λογαριασμοί στο ρεύμα-Έρχονται οι μετρήσεις στα ρολόγια κάθε μήνα

Από τον Απρίλιο θα προωθηθούν οι μετρήσεις κατανάλωσης ενώ έρχονται και οι «έξυπνοι» μετρητές

Ενώ παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά και οι απορίες το χρώμα τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο θα πορευθούν από εδώ και πέρα τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τέλος στους «έναντι» λογαριασμούς, προωθώντας από τον Απρίλιο τις μετρήσεις κατανάλωσης στα ρολόγια κάθε μήνα. Οι «εκκαθαριστικοί» λογαριασμοί με τον μήνα θα εφαρμοσθούν παράλληλα με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι κάθε μήνα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα κάνουν μετρήσεις στα ρολόγια περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών. Ο αριθμός των νοικοκυριών που χρειάζεται να γίνει μέτρηση, θα μειώνεται προοδευτικά όσο προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών.

Ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Στόχος είναι σε βάθος εξαετίας, δηλαδή μέχρι το 2030, να έχουν τοποθετηθεί συνολικά 7,5 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές σε όλα τα νοικοκυριά. Πάντως, σε πρώτη φάση, μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα εγκατασταθούν κάποιοι εκατοντάδες χιλιάδες.

Στο μεταξύ αρκετοί καταναλωτές επέλεξαν την ασφάλεια του μπλε σταθερού τιμολογίου. Λίγοι και τυχεροί όσοι έχουν «έξυπνο» μετρητή στο σπίτι τους και έτσι, επέλεξαν το πορτοκαλί δυναμικό τιμολόγιο.

Ανταγωνιστικές τιμές σε όλα τα τιμολόγια ρεύματος καταγράφεται μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τις χρώσεις του Ιανουαρίου.

Έτσι, οι τιμές διαμορφώθηκαν:

-Για τα πράσινα τιμολόγια:

0,136€ – 0,181€ για καταναλώσεις έως και 500 kWh

0,146€ – 0,181€ για καταναλώσεις άνω των 500 kWh

0,112€ – 0,181€ για νυχτερινή χρέωση

4-5 € μηνιαίως το πάγιο

-Για τα μπλε τιμολόγια

0,149€ – 0,179€ για τις ημερήσιες χρεώσεις

0,139€ – 0,179€ για τις νυχτερινές

-Για τα κίτρινα τιμολόγια (εκτίμηση)

από 0,126€ για καταναλώσεις έως 500 kWh

από 0,105€ για το νυχτερινό