Η Νέα Τάξη Πραγμάτων βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας

Αλλαγή δεδομένων στον πλανήτη…
Ξεκίνησε το 2001 ως ένα ακρωνύμιο το οποίο εφηύρε ο Τζιμ Ο’Νιλ, τότε στην Goldman Sachs, ως συμβουλή προς επενδυτές για τις αναδυόμενες οικονομίες που υπόσχονταν μεγάλες αποδόσεις: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα.

 

Πλέον, οι χώρες που ανήκουν στην Διακρατική ένωση BRICS αντιπροσωπεύουν αθροιστικά πάνω από το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, το ένα τρίτο της στερεάς επιφάνειας της Γης, το 42% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς και συνολικό ΑΕΠ ύψους 29,82 τρισ. δολαρίων, έχοντας ξεπεράσει με όρους αγοραστικής ισοδυναμίες την G7.

Την 1η Ιανουαρίου, πέντε νέες χώρες εντάχθηκαν στη διακρατική ένωση BRICS, και συγκεκριμένα: Αίγυπτος, Ιράν, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως γράφει το Ria Novosti: «Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας»

Μεταξύ άλλων, το Ρωσικό Μέσο Ενημέρωσης αναφέρει:

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει και, κυρίως, τι να περιμένετε στη συνέχεια, χρειάζεται, όπως πάντα, να οπλιστείτε με ελάχιστους αριθμούς και έναν φυσικό χάρτη. Επειδή η διεθνής οικονομία δεν υφίσταται στο κενό – είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωγραφία, τις υπάρχουσες οδούς ανεφοδιασμών, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται από ένα πλήθος εξωτερικών και συχνά ταχέως μεταβαλλόμενων παραγόντων.

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι η συμπερίληψη των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών, όχι περιφερειακών, αλλά παγκόσμιων, μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Αν πάρουμε μόνο τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία, τότε μεταξύ τους παράγουν περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια βαρέλια μαύρου χρυσού κάθε μέρα. 

Τα συνολικά στοιχεία για την παραγωγή φυσικού αερίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Οι τρεις τους παράγουν σχεδόν 860 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα ήταν υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ηπείρου.

Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ινδία είναι μέλη της BRICS . Το Πεκίνο αμφισβητεί ήδη τον τίτλο της πρώτης οικονομίας στον κόσμο· το Δελχί, σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, θα τριπλασιάσει το δικό του ΑΕΠ έως το 2030 και θα πάρει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. 

Αυτή η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί κολοσσιαία ποσότητα ενεργειακών πόρων. Για παράδειγμα, η Ινδία καταναλώνει ήδη περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και περίπου 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. 

Παρόμοια τα στοιχεία για την Κίνα: 14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και 364 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας , οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα γίνουν οι βασικοί μοχλοί για την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η νέα σύνθεση των BRICS, η οποία εξ ορισμού είναι πρωτίστως μια οικονομική ένωση, αφαιρεί πολλά εμπόδια και απλοποιεί το αμοιβαίο εμπόριο, το οποίο παραδοσιακά τείνει να πραγματοποιεί διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και μακριά από το δολάριο. 

Πρέπει επίσης να ειπωθεί εδώ ότι οι BRICS στο σύνολό τους δεν θέτει ως στόχο την καταστροφή της ηγεμονίας του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια κατάρρευση θα έθαβε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία κάτω από τα ερείπια της, ωστόσο, η αυξανόμενη απομάκρυνση από τις συναλλαγές σε δολάρια και τον αυξανόμενο ρόλο του γιουάν στην πρώτη θέση, θα μειώσει την σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Οι νέοι παίκτες των BRICS καλύπτουν μια κρίσιμης σημασίας περιοχή όχι μόνο για την παραγωγή πετρελαίου, αλλά και για την μεταφορά αγαθών προς το συμφέρον πολλών κρατών του κόσμου.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος στην ακτογραμμή της  Ερυθράς Θάλασσας. Στα νότια, η έξοδος προς τον Κόλπο του Άντεν ελέγχεται από την Υεμένη, η οποία επιτρέπει σε πλοία με ρωσικές σημαίες να κάνουν παιχνίδι.

 Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Αιθιοπία, η οποία, αν και δεν έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, πρώτον, καθώς χωρίζεται από αυτήν από μια στενή λωρίδα γης Ερυθραίας και Τζιμπουτί  και δεύτερον έχει μάλλον συμβατικά σύνορα με την Σομαλία, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπορική κίνηση περίπου στη μισή ανατολική ακτή της Αφρικής.

Λίγο ψηλότερα στον χάρτη βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων η γεωγραφική θέση μπορεί να συγκριθεί με την πύλη προς τον Περσικό Κόλπο , και στην αντίθετη κατεύθυνση είναι μια βασική αρτηρία μεταφοράς προς την Ινδία. Το Ιράν φαίνεται από ψηλά, ελέγχοντας ολόκληρη την ακτογραμμή μέχρι την έξοδο από τον Κόλπο του Ομάν.

πηγή: https://www.el.gr/