Επίκεντρο του πολέμου η Μαύρη Θάλασσα! Αυτές είναι οι ρωσικές δυνάμεις που την κρατάνε υπό έλεγχο

Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα γίνει ολοκαύτωμα…

Η Μαύρη Θάλασσα είναι το επίκεντρο του πολέμου αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία!

Τι πόρους έχει στην διάθεσή της η Ρωσία για να εξασφαλίσει αυτό το ζωτικής σημασίας μέρος;

Γράφει το Sputnik:

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα μοναδικά πλάνα από τις επιχειρήσεις της αμφίβιας αερακάτου Beriev Be-12, των αμφίβιων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και των πολεμικών ελικοπτέρων Kamov Ka-29 στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του τμήματος της ναυτικής αεροπορίας, των παράκτιων στρατευμάτων και των στρατευμάτων αεράμυνας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικές για την προστασία της ακτογραμμής μήκους 2.500 χιλιομέτρων της Κριμαίας από εχθρικές εισβολές.

Μαζί με τους σχηματισμούς του στρατού στην Χερσώνα και στο Ντόνετσκ, έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για να εμποδίσουν το Κίεβο να πραγματοποιήσει τους στόχους της αντεπίθεσής του, να κόψει δηλαδή την χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας και να καταλάβει την χερσόνησο.

Εκτός από τον στρατό της Ουκρανίας, οι ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις χρειάστηκε επίσης να υπερασπιστούν τις ακτές και τον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ!

Όπως θα ήταν αναμενόμενο για μία τόσο σημαντική στρατηγικά περιοχή, η άμυνα της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη.

Εναέρια Άμυνα

Μαζί με τα προαναφερθέντα αεροσκάφη Be-12 και τα ελικόπτερα Ka-29 της Ναυτικής Αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τα εναέρια μέσα με έδρα την Κριμαία και το Krasnodar Krai, που επιφορτίζονται αυστηρά με την άμυνα του υδάτινου όγκου από εχθρικές εναέριες και θαλάσσιες απειλές, περιλαμβάνουν:

 

  • Μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30 και τακτικά βομβαρδιστικά/αναχαιτιστικά αεροσκάφη Sukhoi Su-24
  • Ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων Mil Mi-8 και Mil Mi-14
  • Μεταφορικά αεροσκάφη Antonov An-12 και An-26
  • Drone Orlan, Forpost και Granat-4 (εκτοξεύονται από την ακτή ή μεταφέρονται από πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας)

Αυτές οι δυνάμεις συμπληρώνονται από αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, από την Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, που σταθμεύουν σε αεροπορικές βάσεις στο Ροστόφ, Σταυρούπολη και Κρασνοντάρ. Αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί στην Μαύρη Θάλασσα για να φέρουν εις πέρας στρατηγικές αποστολές.

Στα μέσα Οκτωβρίου, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι αεροδιαστημικά αεροσκάφη MiG-31K οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal θα εμπλέκονται σε μόνιμες περιπολίες πάνω από ουδέτερα ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα, ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράκτιες άμυνες

Εξίσου σημαντικά όσον αφορά την προστασία της ακτής της Μαύρης Θάλασσας από εισβολή του εχθρού είναι τα παράκτια στρατεύματα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που αποτελούνται από το ισχυρό Σώμα 22ου Στρατού.

Μαζί με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να αναλαμβάνουν εχθρικές δυνάμεις σε μεγάλες αποστάσεις, οι σχηματισμοί των παράκτιων στρατευμάτων περιλαμβάνουν μηχανοκίνητο πεζικό, άρματα μάχης, αντιαρματικούς πυραύλους και πυροβολικό, βαρέα οχήματα μηχανικής και μεταφοράς, με αποστολή να πολεμούν στην ακτή άμεσα, εάν στο χειρότερο σενάριο οι εχθρικές δυνάμεις καταφέρουν να κάνουν μια επιτυχημένη προσγείωση.

Τα αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά όπλα μεγάλης εμβέλειας των παράκτιων στρατευμάτων έχουν την αποστολή να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προλάβουν τις εχθρικές δυνάμεις πριν να φτάσουν οπουδήποτε κοντά στην ακτή.

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει:

  • Το παράκτιο αμυντικό σύστημα Bal, εξοπλισμένο με πυραύλους Kh-35
  • Το παράκτιο αμυντικό σύστημα Bastion, που εκτοξεύει υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 Oniks
  • Τις κεφαλές των 145 κιλών του Bal, που έχουν βεληνεκές έως και 300 km, ενώ οι Oniks του Bastion με ramjet είναι εξοπλισμένες με κεφαλή 300 κιλών και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια έως 800 km – αρκετή για να χτυπήσουν στόχους κυριολεκτικά σε οποιοδήποτε σημείο στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander με βεληνεκές 500 km μεταφέρθηκαν στην Κριμαία το 2014 και έχουν χαρακτηριστικά βεληνεκούς που τους δίνουν ουσιαστικά έλεγχο στην Μαύρη Θάλασσα έναντι των εχθρικών παράκτιων αμυνών και άλλων σταθερών εξοπλισμών.

Άλλος βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το παλαιότερο παράκτιο πυραυλικό σύστημα Rubezh, εξοπλισμένο με την κεφαλή 513 κιλών του μεγάλου πυραύλου P-15M και το οποίο έχει εμβέλεια βολής μεταξύ 8 και 80 km.

Τα παράκτια στρατεύματα διαθέτουν επίσης παραδοσιακό πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Grad, Tornado-G, Uragan και Smerch, και αυτοκινούμενο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων των Gvozdika, Akatsiya, Msta-S και Nona-S.

Ενώ έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις εναντίον στόχων εδάφους, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων θαλάσσης

Για την αεράμυνα, τα παράκτια στρατεύματα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας διαθέτουν πυραυλική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς S-300 και S-400, πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς παντός καιρού Tor-M2 και αντιαεροπορικό πυροβολικό Pantsir και Shilka για πιο κοντινές βολές.

Εκτός από τις ανεξάρτητες δυνατότητες ραντάρ ορισμένων από τα προαναφερθέντα όπλα, τα μάτια και τα αυτιά των παράκτιων στρατευμάτων περιλαμβάνουν το Monolit-B , ένα οδικό κινητό παράκτιο συγκρότημα ραδιοαναγνωρίσεων με μεγάλη εμβέλεια, δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης πάνω από τον ορίζοντα, τόσο για επιφανειακούς όσο και για εναέριους στόχους.

Το Monolit-B αναζητά την προσέγγιση των εχθρικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας ενεργά και παθητικά κανάλια ραντάρ και μεταφέρει πληροφορίες για ό,τι συλλαμβάνει από φιλικά αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά συστήματα κοντά του.

Το ενεργό ραντάρ του συστήματος μπορεί να ανιχνεύσει επιφανειακούς στόχους σε εμβέλεια μεταξύ 35 και 250 km, ενώ το παθητικό ραντάρ του μπορεί να κλειδώσει στόχους έως και 450 km μακριά.

Μπορεί να παρακολουθεί μεταξύ 30 και 50 στόχους ταυτόχρονα.

Ναυτικά Μέσα

Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό είναι τα ίδια τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δυνατότητές τους είναι τεράστιες για να συμπυκνωθούν σε κείμενο, αλλά εν συντομία, περιλαμβάνουν περιπολικά πλοία κατηγορίας Burevestnik και Steregushchy, φρεγάτες και κορβέτες, τα πυραυλικά πλοία τύπου τσέπης αλλά ισχυρά οπλισμένα με πυραύλους Kalibr και Oniks και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10, Albatrosine πολεμικές κορβέτες, ναρκαλιευτικά κλάσης Akvamarin και Alexandrit (έξι συνολικά), πλοία συλλογής πληροφοριών κατηγορίας Meridian και Yuri Ivanov και Project 861M και πλοία υποστήριξης που κυμαίνονται από ρυμουλκά μέχρι τάνκερ. Επιπλέον, υπάρχουν τα πολυβόλα micro Grachonok, Raptor και Flamingo, αντιαρματικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικά οπλισμένα αντισαμποτάζ σκάφη Igla.

Σε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρθηκαν ακόμα οι μεγαλύτερες φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich (ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει τρεις από αυτές).

Αυτά τα μεγάλα πολεμικά πλοία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Kalibr, Oniks ή Zircon και το Shtil-1 – το αντίστοιχο του πυραυλικού συστήματος Buk στο πλοίο.

Τα υποβρύχια επίθεσης Varshavyanka (επτά στη Μαύρη Θάλασσα) περιφέρονται σιωπηλά, μερικές φορές προσκολλώνται στις δυνάμεις δράσης και τις ομάδες κρούσης του πιθανού αντιπάλου και προετοιμάζονται να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή αν δοθεί η εντολή.

Επειδή η Μαύρη Θάλασσα είναι ουσιαστικά κλειστή, χωρίς να υπολογίζεται η σύνδεσή της με την Μεσόγειο μέσω του Βοσπόρου, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι εξοπλισμένος με πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών ή πυραύλων κρουζ. Ωστόσο, με την ποσότητα της δύναμης πυρός που έχει ήδη στην διάθεσή του σε πολεμικά πλοία, υποβρύχια, παράκτια άμυνα και αεροπορικά μέσα, δεν τα χρειάζεται.

πηγή: https://www.el.gr/