Καταστράφηκαν «Δύο ή τρία μαχητικά F-16 στα ουκρανικά αεροδρόμια Starokonstantinov και Dolgintsevo» αναφέρουν ρωσικές πηγές

Ξεκίνησε η «κρίση των F-16» στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μεταδίδουν ότι 24 μαχητικά αφίχθηκαν στα δυτικά της χώρας

Ο Mikhail Zvinchuk, επικεφαλής του ρωσικού think tank και του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rybar, υποστήριξε ότι «Τα F-16 έχουν αναπτυχθεί ήδη με Ουκρανούς υπό εκπαίδευση, αλλά και απόστρατους ΝΑΤΟϊκούς πιλότους στην νοτιοδυτική Ουκρανία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμα για επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον γίνονται νόμιμος στόχος για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με άλλες ρωσικές πηγές, «Δώδεκα μαχητικά στάλθηκαν στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς και οδικώς στις αρχές Νοεμβρίου μέσα σε κιβώτια και συναρμολογήθηκαν και άλλα δώδεκα προσγειώθηκαν πριν τρεις εβδομάδες.

Η Ουκρανία έχει τώρα τουλάχιστον 24 F-16 αν και υπάρχουν αναφορές ότι δύο ή τρία F-16 καταστράφηκαν από τις επιθέσεις της ρωσικής Αεροπορίας στα αεροδρόμια Starokonstantinov και Dolgintsevo και οι βάσεις του Κιέβου».

Τα ολλανδικά F-16AM Block 20 MLU που είναι τα πρώτα που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-120B. και AIM-120C-5 μ

Ήδη μετά το κάζο που υπέστησαν οι Ρώσοι στην Χερσώνα με την απώλεια τριών υποστρατηγικών μαχητικών κρούσης Su-34 μέσα σε λίγες ώρες από συστήματα MIM-104 Patriot PAC-3, αλλάζουν τακτικές, καθώς τα F-16 αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αφού μπορούν να εκτοξεύουν με κατεύθυνση AWACS που επιχειρούν από Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία βλήματα αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς και τα F-16 να «θερίζουν» με AIM-120C-7 και AIM-120D, από απόσταση 120-160 χλμ.

Όλα αυτά μέσω του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων Link 16, όπου το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου θα κατευθύνει τον πύραυλο για να καταρρίψει τα ρωσικά αεροσκάφη, όπως συνέβη και με το βλήμα εδάφους-επιφανείας που βύθισε το καταδρομικό “Moskva” τον Απρίλιο του 2022.

Σε έναν κλασικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό η Ρωσία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι «Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις παρέλαβαν την αριθμό μαχητικών Su-57 5ης γενιάς».

Ο Yuri Slyusar, Γενικός Διευθυντής της United Aircraft Corporation (UAC, μέρος της Rostec) τόνισε ότι «Το 2023, η παραγωγή μαχητικών Su-57 διπλασιάστηκε. Το 2024, η παράδοση θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή».

Πηγή pronews