Αποχώρησαν και τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα – Τέλος η γαλλική αποικιοκρατία στην αφρικανική χώρα

Δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά κατά τη διάρκεια της απόσυρσης

Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τον Νίγηρα την Παρασκευή, ανέφερε το AFP, επικαλούμενο τον στρατό του Νίγηρα.

«Η σημερινή ημερομηνία <…> σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας απεμπλοκής των γαλλικών δυνάμεων στο Σαχέλ», δήλωσε ο υπολοχαγός του στρατού του Νίγηρα Σαλίμ Ιμπραχίμ σε μια τελετή στην αεροπορική βάση της Νιαμέι, στην οποία είχαν εγκατασταθεί κάποια γαλλικά στρατεύματα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού εγγράφου από τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού του Νίγηρα, συνταγματάρχη Mamane Sani Kiaou, και τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στρατηγό Eric Ozanne, δήλωσε ο Ibrahim. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Τόγκο και του στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ. Η αεροπορική βάση παραδόθηκε στον στρατό του Νίγηρα.

Κατά τη διάρκεια της απόσυρσης δεν καταγράφηκαν σημαντικά περιστατικά, δήλωσε ο Ibrahim.

Στα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Στη συνέχεια ίδρυσαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, για να διοικήσει τη χώρα. Οι νέοι κυβερνήτες της χώρας κατήγγειλαν τις συμφωνίες με το Παρίσι που επέτρεπαν την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στον Νίγηρα για την καταπολέμηση εξτρεμιστικών ομάδων. Η Γαλλία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αφρικανική χώρα στις 10 Οκτωβρίου. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν περίπου 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί στον Νίγηρα.

Πηγή pronews