Νέα απειλή για αύξηση τιμής του πετρελαίου λόγω των επιθέσεων Χούθι της Υεμένης

Η BP διακόπτει δρομολόγια και οι ΗΠΑ δημιουργούν ναυτική δύναμη αντίδρασης

 

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιρανικό καθεστώς απειλούν την ασφαλή διέλευση, δηλαδή την ελεύθερη ναυσιπλοΐα εντός της Ερυθράς Θάλασσας με αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες (BP) να ανακοινώνει την ακύρωση πλεύσης δικών της τάνκερ από την περιοχή.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια αγορά διότι μπορεί να πυροδοτήσει αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Λόγω της επικρατούσας ανασφάλειας φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την σύσταση ναυτικής μονάδας δράσης με την επωνυμία Prosperity Guard.

Σε αυτήν εκτός των Αμερικανών, θα συμμετάσχουν Γαλλία και Βρετανία, πιθανότατα Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σκοπός της εν λόγω δύναμης είναι να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά θάλασσα, να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας και παράλληλα να αποτρέψει ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από τον τερματισμό διέλευσης εμπορικών ή άλλων πλοίων που μεταφέρουν ενέργεια από και προς το Σουέζ μέσω της Ερυθράς θάλασσας.

Κανείς μάλιστα δεν αποκλείει τη διενέργεια ακόμη και ανάληψη στρατιωτικής δράσεις από τους Δυτικούς και δη από τις ΗΠΑ, είτε μέσω του στόλου τους είτε της αεροπορίας τους. Όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά θάλασσα είναι συναφή με τον πόλεμο στη Γάζα και τη διεθνή δράση του Ιράν που σπονσάρει τρομοκρατικές επιθέσεις -όπως αυτές των Χούθι- σε βάρος δυτικών συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: https://simerini.sigmalive.com