Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός: Τι προβλέπει για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είπε ότι «η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του περιέγραψε «τον πρώτο προϋπολογισμό ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», ανακοινώνοντας παράλληλα και ένα νέο μέτρο.          Την αύξηση από αρχές του έτους, κατά 20%, της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι αναπτυξιακός, προβλέπει αύξηση 2,9% στο ΑΕΠ. Τον χαρακτήρισα επίσης κοινωνικά δίκαιο, γιατί πράγματι ενισχύει τα εισοδήματα με πρόσθετα 1,6 δισεκατομμύρια, καταργεί κι άλλους φόρους, μετά από τους 50 που ήδη είχαν καταργηθεί την πρώτη τετραετία. Περιορίζει κι άλλο την ανεργία. Προτάσσει την υγεία και την παιδεία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Χώρας και τόνισε ότι θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα ενώ το 2024 θα εξακολουθούν να ισχύουν τα κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 όπως είπε, θα κάνει αυξήσεις 3% σε 2 εκατ. συνταξιούχους, επιπλέον στο 7,3% το οποίο έλαβαν πέρησι. Παράλληλα όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους και να φορολογούνται μόνο αυτοτελώς για τον χρόνο της εργασίας τους.

Τον ίδιο μήνα ξεπαγώνουν οι τριετίες ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάλι την 1η Απριλίου και για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις στους μισθούς τους οι οποίες θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 6.5%.

Η αύξηση της αποζημίωσης κατά 20% των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνεται ακόμη ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρουν, ένας επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr