Οι Ρώσοι κατέστρεψαν συστοιχία Patriot PAC-3 και 240 βλήματα στο Κίεβο με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal!

Αυτός ήταν ο στόχος της μαζικής επίθεσης των Ρώσων στις 14 Δεκεμβρίου

Στόχος της επίθεσης της 14ης Δεκεμβρίου 2023, που επιτεύχθηκε απόλυτα, ήταν η καταστροφή μίας συστοιχίας Patriot κοντά στην πόλη Zhitomir κοντά στο Κίεβο.

Το εν λόγω σύστημα αεράμυνας μεταφέρθηκε στην Ουκρανία από τη Γερμανία.

Αυτό το σύστημα αεράμυνας ήταν ενσωματωμένο με το αντιβαλλιστικό AEGIS και με αεροσκάφη AWACS που ίπτανται στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Καταστράφηκαν πέντε εκτοξευτές, ένα όχημα και ένας σταθμός ραντάρ.

Επιπλέον, καταστράφηκαν έως και 80 πύραυλοι και 160 εφεδρικοί. Η αποτελεσματική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στις στρατιωτικές υποδομές του Κιέβου ανάγκασε τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι να διαφύγει στο Wiesbaden της Γερμανίας.

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του ΝΑΤΟ

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη η έγκριτη γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko, επισημαίνοντας ότι αιφνιδιάστηκαν απόλυτα τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ουκρανική ηγεσία, που έστησαν επιχείρηση απομάκρυνσης – διαφυγής του Ζελένσκι στη Γερμανία.

Η επίθεση διεξήχθη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και κανείς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θορυβημένη η Βορειοατλαντική Συμμαχία θεώρησε ότι οι συντριπτικές επίθεσης της Ρωσίας θα συνεχιστούν και έτσι μετέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο στο Wiesbaden. Μέχρι τώρα η Ρωσία έχει καταστρέψει τέσσερις μεραρχίες πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Στο Starokonstantinov, ένας πύραυλος Kinzhal έπληξε ένα καταφύγιο με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ από την Τσεχία και την Πολωνία.

Ένας άλλος χτύπησε αεροσκάφη Su-24M (η Ουκρανία τα χρησιμοποιεί ως πλατφόρμες πυραύλων cruise Storm Shadow/SCALP), καθώς και MiG-29 και Su-27.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τις επιθέσεις με Kinzhal, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν ποια συστήματα επλήγησαν γεγονός που προδίδει τεράστιες ζημιές στις στρατιωτικές υποδομές.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εκτόξευσαν τους εν λόγω πυραύλους σε στόχους στο Κίεβο και στο αεροδρόμιο στο Starokonstantinov, στην περιοχή Khmelnitsky.

Από την Tula οι ρωσικές επιθέσεις με Kinzhal

Όπως ανέφερε η ουκρανική Αεροπορία στο Telegram, «οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν τρεις πύραυλους αέρος-εδάφους  Kh-47M2 Kinzhal από τρία αεροσκάφη MiG-31K εκτοξεύοντάς τους από τον εναέριο χώρο της περιοχής Tula στην Κεντρική Ρωσία».

Το MiG-31K απογειώθηκε στις 14:09, ενώ εκρήξεις στην περιοχή Starokonstantinov αναφέρθηκαν στις 14:20.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν καλά προστατευμένες θέσεις διοίκησης και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι το σύστημα αεράμυνας Patriot είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους που πετούν με ταχύτητες έως και 9.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το αμερικανικό σύστημα μπορεί να τους αναχαιτίσει όταν οι πύραυλοι επιβραδύνουν στα 5.760 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος Kinzhal πετά με ταχύτητα 14.000 χιλιόμετρα ανά ώρα και πλησιάζει τον στόχο με 10.000 σε γωνία που το ραντάρ του Patriot δεν καταγράφει.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί επιτρέπουν στους Ουκρανούς να ενεργοποιήσουν τα ραντάρ Patriot για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να «φωτίσουν» τον στόχο και να διορθώσει την πτήση του αντιαεροπορικού πυραύλου.

Διαφορετικά, οι πύραυλοι Kinzhal θα εντοπίσουν και θα καταστρέψουν τις θέσεις των συστημάτων αεράμυνας.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές της Ουκρανίας για επιτυχή αναχαίτιση πυραύλων Kinzhal δεν είναι αληθινές.

Πηγή pronews