Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ και Βρετανία σε βάρος αξιωματούχων της Χαμάς

Οι κυρώσεις στοχοποιούν οκτώ αξιωματούχους που προωθούν την ατζέντα και τα συμφέροντα της Χαμάς στο εξωτερικό

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος προσώπων στην Τουρκία και αλλού που συνδέονται με την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις στοχοποιούν οκτώ αξιωματούχους που προωθούν την ατζέντα και τα συμφέροντα της Χαμάς στο εξωτερικό και βοηθούν στη διαχείριση των οικονομικών της, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δίκτυα καλά τοποθετημένων αξιωματούχων και συνεργατών, εκμεταλλευόμενη φαινομενικά χαλαρές δικαιοδοσίες προκειμένου να καθοδηγήσει εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων προς όφελος της οργάνωσης και διοχετεύοντας αυτές τις παράνομες εισπράξεις για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στη Γάζα», δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες.

Αρκετοί από τους αξιωματούχους της Χαμάς που τίθενται στο στόχαστρο έχουν την έδρα τους στην Τουρκία, περιλαμβανομένου ενός από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς αξιωματούχους της οργάνωσης εκεί, του Χαρούν Μανσούρ Γιακούμπ Νάσερ αλ-Ντιν, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Χαρούν Νάσερ αλ-Ντιν εμπλέκεται σε ένα δίκτυο που μετέφερε χρήματα από την Τουρκία και τη Γάζα στο κέντρο διοίκησης της Χαμάς στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, ανέφερε, και βοήθησε να επιδοτηθούν δραστηριότητες της Χαμάς για περαιτέρω αναταραχή στη Δυτική Όχθη.

Ο Νέλσον ταξίδεψε στο Ομάν και στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου για εργασία σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πλήξουν την ικανότητα της Χαμάς και άλλων οργανώσεων να συγκεντρώνουν και να μεταφέρουν κεφάλαια.

Στις συντονισμένες ενέργειες σήμερα, η Βρετανία ανέφερε πως επέβαλε κυρώσεις σε βάρος άλλων επτά ατόμων που συνδέονται με τη Χαμάς, περιλαμβανομένου του Μαχμούντ Ζαχάρ, συνιδρυτή της Χαμάς, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις, και του Αλί Μπαράκα, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί επίσης κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι βρετανικές κυρώσεις στοχοποιούν επίσης ένα ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και μέλη του οικονομικού δικτύου που υποστηρίζει τη Χαμάς, περιλαμβανομένων ατόμων στον Λίβανο και στην Αλγερία.

«Η Χαμάς δεν μπορεί να έχει μέλλον στη Γάζα. Οι σημερινές κυρώσεις στη Χαμάς και στον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ θα συνεχίσουν να αποκόπτουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και θα τους απομονώσει περαιτέρω», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Χαμάς: «Αδικαιολόγητες οι κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας»

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters πως «οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία σε βάρος της Χαμάς είναι αδικαιολόγητες και καθιστούν τις δύο χώρες εχθρούς του λαού μας και του έθνους μας».

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νωρίτερα τρεις γύρους κυρώσεων στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση μετά τη φονική επιδρομή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Άλλα άτομα που αναφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν τον Ισμαήλ Μούσα Άχμαντ Μπαρχούμ, ο οποίος βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα από παγκόσμια συγκέντρωση κεφαλαίων σε λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών της Χαμάς, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, και ο Τζιχάντ Μουχάμαντ Σάκερ Γιαχμούρ, ο επίσημος αντιπρόσωπος της Χαμάς στην Τουρκία.

Οι κυρώσεις στοχοποιούν τον Μεχμέτ Κάγια, που έχει επίσης τη βάση του στην Τουρκία, για την ανάμιξή του σε πολλαπλές μεταφορές χρημάτων εκ μέρους της Χαμάς “παρέχοντας ουσιαστικά εκατομμύρια δολάρια οικονομικών υπηρεσιών για τη Χαμάς”, όπως ανέφερε.

Πηγή pronews