Πώς να ελέγξετε αν έχουν χακάρει το Gmail σας

Mε περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς, το Gmail δεν είναι μόνο μία από τις πιο χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες στο διαδίκτυο, αλλά και μία από τις πιο στοχευμένες από τους χάκερ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, καθώς το Gmail απορροφά περίπου το ήμισυ της χρήσης όλων των πελατών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ΗΠΑ.

Παραβιάζοντας έναν λογαριασμό Gmail, ένας χάκερ, είτε το κίνητρό του είναι το οικονομικό είτε η παρακολούθηση, μπορεί να περιμένει να συλλέξει πολλές πληροφορίες για να βοηθήσει τον σκοπό του: από ειδοποιήσεις επαναφοράς κωδικού πρόσβασης μέχρι λεπτομέρειες online συναλλαγών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη βασικών μέτρων για την ασφάλεια του λογαριασμού σας Google είναι τόσο σημαντική.

Δεν αλλάζουν όλοι οι χάκερ τον κωδικό πρόσβασής σας

Δεν αλλάζουν όλοι οι χάκερ τον κωδικό πρόσβασής σας στο Gmail και δεν σας κλειδώνουν αμέσως εκτός του λογαριασμού σας στην Google. Παρόλο που αυτό τους δίνει χρόνο για να αποσπάσουν πολύτιμα δεδομένα και να επαναφέρουν ενδεχομένως τους κωδικούς πρόσβασης για άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς και υπηρεσίες, δεν είναι η μόνη επιλογή που έχει στη διάθεσή του ένας χάκερ.

Μια πιο «αθόρυβη μακροπρόθεσμη προσέγγιση» θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικερδής, αν το εν λόγω άτομο ενδιαφέρεται για παρακολούθηση. Μια τέτοια τακτική εξαρτάται από το γεγονός ότι ο κάτοχος του λογαριασμού δεν γνωρίζει ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο έχει πρόσβαση στο Gmail του.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να το ελέγξετε αυτό:

  • Έλεγχος για δραστηριότητα λογαριασμού Gmail
  • Έλεγχος για αλλαγές στην προώθηση Gmail
  • Έλεγχος ασφαλείας του λογαριασμού Google

Έλεγχος για δραστηριότητα λογαριασμού Gmail

Μεταβείτε στο κάτω μέρος των εισερχομένων του Gmail σας και βρείτε μια λειτουργία που ονομάζεται τελευταία δραστηριότητα λογαριασμού. Αυτό θα σας ενημερώσει αμέσως για την ώρα της προηγούμενης πρόσβασης στο Gmail και για το αν γίνεται πρόσβαση σε αυτό από διαφορετική τοποθεσία.

Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό για να ανοίξετε την πλήρη οθόνη δραστηριότητας για να έχετε την πλήρη εικόνα της πρόσβασης. Αυτό θα αποκαλύψει στην συνέχεια όλες τις ημερομηνίες και ώρες πρόσβασης, καθώς και τη διεύθυνση IP του χρήστη και τη συσκευή ή την εφαρμογή που χρησιμοποιείται από αυτόν. Συνηθίστε να το ελέγχετε αυτό κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Gmail και θα είστε σε θέση να εντοπίζετε γρήγορα οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Είναι σημαντικό ότι μπορείτε επίσης να αποσυνδέσετε όποιον έχει πρόσβαση στο email σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας και να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για να τους κρατήσετε μακριά. Η Google θα στέλνει επίσης ειδοποιήσεις για τυχόν ασυνήθιστες συνδέσεις στο λογαριασμό σας, νέες συσκευές που προστίθενται στο λογαριασμό σας ή αλλαγές στις ρυθμίσεις ασφαλείας. Αυτές θα αποστέλλονται επίσης στο email ανάκτησής σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι το διατηρείτε ενημερωμένο και ότι έχετε πρόσβαση σε αυτό τακτικά.

Έλεγχος για αλλαγές στην προώθηση Gmail

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του Gmail και κάντε κλικ στην καρτέλα «Προώθηση» και «POP/IMAP». Αυτό θα αποκαλύψει τυχόν διευθύνσεις στις οποίες προωθούνται τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ένας χάκερ θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αυτό για να αποκτήσει ένα «σιωπηλό αντίγραφο» όλων των εισερχόμενων email σας χωρίς να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σας και να σας ειδοποιήσει για την παραβίαση. Οι περισσότεροι χρήστες δεν εμβαθύνουν ποτέ τόσο πολύ στις ρυθμίσεις του Gmail, καθώς είναι πολύ τεχνικό γι’ αυτούς και το Gmail είναι τόσο δημοφιλές επειδή είναι επίσης τόσο εύκολο στη χρήση.

Ωστόσο, όπως και η λειτουργία πρόσφατης δραστηριότητας λογαριασμού, είναι καλό να συνηθίσετε να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της προώθησης. Εδώ είναι επίσης το σημείο όπου κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει πρόσβαση σε έναν πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο POP ή IMAP, το οποίο, σε συνδυασμό με τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας, του δίνει επίσης κρυφή πρόσβαση στα εισερχόμενά σας.

Έλεγχος ασφαλείας του λογαριασμού Google

Η Google παρέχει ένα ελεύθερα διαθέσιμο και ισχυρό εργαλείο για τον έλεγχο της ασφάλειας του λογαριασμού σας.

Το Google Account Security Check-Up συγκεντρώνει πολλές πολύτιμες επιλογές για την εξασφάλιση της πρόσβασης στο Gmail. Με αυτό μπορείτε να ανακαλύψετε αν έχουν γίνει αλλαγές στις επιλογές ανάκτησης λογαριασμού, στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση στο λογαριασμό σας, αν έχετε ενεργοποιήσει το 2FA και ποια συστήματα χρησιμοποιείτε για την παροχή του, καθώς και ευαίσθητες ρυθμίσεις του Gmail.

Οι τελευταίες μπορεί να περιλαμβάνουν διευθύνσεις reply-to διαφορετικές από τις προεπιλεγμένες διευθύνσεις του λογαριασμού σας, διευθύνσεις sent-from που είναι επίσης διαφορετικές και τυχόν διευθύνσεις που έχουν αποκλειστεί και έτσι πηγαίνουν κατευθείαν στο φάκελο spam. Το μπλοκάρισμα των διευθύνσεων ειδοποίησης ασφαλείας, για παράδειγμα, θα ήταν ένας απλός τρόπος για να επεκτείνετε τη μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα που περνάει απαρατήρητη.

ΠΗΓΗ