Παυλάκης: Κίνδυνος νέου κύματος πανδημίας από νέα στελέχη κορωνοϊού

Τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά από νέα στελέχη κορονωϊού, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που φοβόμαστε στην παρούσα φάση δεν έρχεται από την Κίνα, αλλά από άλλες χώρες στις οποίες παρατηρούνται μεταλλάξεις.

Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι μπορεί όλοι να ανησυχούμε για την Κίνα, καθώς άνοιξε την οικονομία της εντός του χειμώνα, χωρίς να έχει ο πληθυσμός την ανοσία που έχουν αποκτήσει άλλοι λαοί, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος ακόμα καθυστερεί.

«Στην Κίνα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ενάμισι εκατομμύριο μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Παυλάκης, εξηγώντας πως η ασιατική χώρα μπορεί να μη βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο αλλά τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παρθούν παγκόσμια και πριν να είναι αργά.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξει εξάπλωση του ιού, προσθέτοντας ότι ήδη έχει βρεθεί νέο στέλεχος στην Αμερική που είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα υπάρχοντα. «Ως ένα βαθμό ξεπερνάει και το εμβόλιο, ωστόσο δεν είναι τόσο ανησυχητικό καθώς ο κόσμος έχει πλέον ανοσία», είπε προσθέτοντας ότι οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται παντού.

ΠΗΓΗ