Ορδές κορακιών για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα με στόχο τα…ακίνητα!

Μοναδική χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα με κινητικότητα στις συναλλαγές κόκκινων δανείων

Στην ελληνική αγορά ιδιωτικού χρέους είναι στραμμένη η προσοχή των μεγαλύτερων διεθνών σχημάτων που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, σε μία περίοδο που οι συναλλαγές σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν παγώσει.

Τούτο επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ» κορυφαία πηγή από τον κλάδο των servicers, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την στιγμή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο προέρχεται από την Ελλάδα μπορεί να πουληθεί με χαρακτηριστική ευκολία σε funds.

Όπως εξηγεί, «το εντυπωσιακό γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από το 2019, οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα μετά την πολυετή κρίση, δημιουργούν προσδοκίες για επίτευξη υψηλών αποδόσεων και οδηγούν σε κατακόρυφη σε αύξηση της ζήτησης για πάσης φύσεως εγχώρια assets».

Την ίδια στιγμή, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, στην Ευρώπη οι μεταβιβάσεις πακέτων κόκκινων δανείων καταγράφουν στασιμότητα τους τελευταίους μήνες.

Χορός συναλλαγών

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι ψάχνουν για ευκαιρίες στην Ελλάδα, όπου η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τώρα αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς.

Το 2024 δε, θα προχωρήσει η εποενοποίηση νέων επισφαλειών από τις τράπεζες, στο πλαίσιο του τελευταίου κατά τα φαινόμενα κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Συγκεκριμένα, αναμένονται τα εξής:

– Οι 4 συστημικές τράπεζες θα πουλήσουν ή θα τιτλοποιήσουν με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλής 3», μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (500 – 600 εκατ. ευρώ η κάθε μία).

– Στην εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα προχωρήσουν και οι υπό συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια Tράπεζα. Πρόκειται για ένα απόθεμα δανείων της τάξης των 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

– Η PQH, η εταιρεία που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος το κακό τμήμα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε εκκαθάριση στον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα, θα διαθέσει τμηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

– Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις θα θέσουν προς πώληση μέρος των χαρτοφυλακίων τους για την ταχύτερη αύξηση των ανακτήσεών τους, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει από τη συμμετοχή τους στις τιτλοποιήσεις του προγράμματος Ηρακλής.

– Τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να αυξήσουν το ενεργητικό τους αποκτώντας θεραπευμένες χορηγήσεις που είχαν αποενοποιήσει κατά το στάδιο εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα ως πράσινα, ανοίγματα της τάξης των 15 – 20 δισ. ευρώ.

Σε αυτή τη φάση ο επόπτης δεν επιτρέπει, για λόγους που σχετίζονται με τον ηθικό κίνδυνο, την επαναγορά δανείων που είχαν χορηγήσει οι ίδιες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτός ο περιορισμός να αρθεί, διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.

Τα δάνεια των servicers

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ήλεγχαν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 71,16 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 24 δισ. ευρώ, προέρχονται από την επιχειρηματική πίστη, με σχεδόν από τα μισά να αφορούν μικρομεσαίες εταιρείες.

Στον αντίποδα, στη λιανική τραπεζική το υπόλοιπο διαμορφώνονταν σε 37,66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,51 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 15,85 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Τέλος, οφειλές ύψους 9,6 δισ. ευρώ προέρχονται από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ

………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!

Ειδικά, τώρα, με το νέο Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρεί λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπει την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html