Όχι κύριε Σκυλακάκη, το ρεύμα δεν είναι…ψωμί!

Ρεύμα: Eπανερχόμαστε, διότι έχουμε ενοχληθεί λίγο με τις λαϊκίστικες συγκρίσεις που επιχειρούνται από υπεύθυνα πρόσωπα, τα οποία έχουν στοιχειώδη γνώση της αγοράς, όπως ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλούν για την προμήθεια ρεύματος, λες και είναι για τον καταναλωτή το ίδιο με το να αγοράζει ψωμί ή βενζίνη.

Γράφει ο Χαμαιλέων

Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, το ότι κάποιος προμηθευτής θα είναι φτηνός με το πράσινο τιμολόγιο το Γενάρη, δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο φτηνός το Μάρτη ή τον Απρίλη, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το ίδιο βεβαίως, θα πείτε, μπορεί να ισχύσει και για έναν φούρνο ή ένα βενζινάδικο.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι με τον φούρνο και το βενζινάδικο δεν υπογράφεις… συμβόλαιο για να αγοράσεις βενζίνη, ψωμί ή ο,τιδήποτε άλλο. Αν θέλεις, πας τη μια μέρα στον έναν και την άλλη στον άλλον. Το ότι η διακοπή συμβολαίου με τους παρόχους ενέργειας γίνεται χωρίς κόστος διευκολύνει βεβαίως, αλλά δεν σημαίνει ότι συμβαίνει με… μαγικό ραβδί. Τώρα το αποφάσισα και… τσακ μπάμ, τον άλλαξα τον προμηθευτή.

Αντιθέτως, θέλει από μια εβδομάδα έως έναν μήνα, ανάλογα με το πόσο ψηφιακά καταρτισμένος και μεθοδικός είναι ένας πελάτης, πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του -και πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται οι εταιρείες.

Ρεύμα ΙΙ: Κατ’ επέκταση, παρότι οι τιμές θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, είναι μάλλον δύσκολο, να κοιτάει κάθε τόσο ο πελάτης ποιος είναι ο φθηνότερος και να κάνει «τουρισμό», μήνα το μήνα, ή τρίμηνο το τρίμηνο.

Υπάρχει, όμως, θέμα και με αυτά που λέει ο υπουργός για την τιμή. Στην πραγματικότητα, μέσα από τον τύπο υπολογισμού (όχι, το ψωμί δεν έχει τέτοιους τύπους για να βγει η τιμή, όπως υπονόησε ο υπουργός, αλλιώς θα έπρεπε ο φούρναρης να γίνει… προφέσορας) υπάρχουν πολλοί τρόποι να φαίνεται κάποιος φτηνός, αλλά να βγει αργότερα ακριβότερος.

Ο ένας είναι προφανώς οι εκπτώσεις, ο δεύτερος το πόσο χαμηλά ή ψηλά θα βάλει ο προμηθευτής όχι μόνο τη βασική τιμή προμήθειας, αλλά και τα όρια διακύμανσης και το συντελεστή επιβάρυνσης στη Χρέωση Μηχανισμού Προσαρμογής.

Διότι αν στη χονδρική της ενέργειας προκύψουν σοβαρές διακυμάνσεις, ο φθηνότερος μπορεί να αποδειχτεί ακριβότερος, επειδή, επί παραδείγματι, είχε μεν χαμηλή βασική τιμή, είχε, όμως, και χαμηλά όρια διακύμανσης χωρίς κόστος για τον πελάτη, στο μηχανισμό προσαρμογής.