Η κριτική του Βασίλη Παπαστεργιάδη.

MY PEOPLE: ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ANNAΣ ΡEZAN

Παρακάτω το άρθρο του Βασίλη Παπαστεργιάδη, προέδρου της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης για την Άννα Ρεζάν και την ταινία “My people”.

Tο ιστορικό ντοκιμαντέρ “My people” που δημιούργησε η Ρεζάν, για να γίνει παγκοσμίως γνωστή η ανείπωτη ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας κατά το Ολοκαύτωμα, ο σημαντικός ρόλος του Χριστιανικού κλήρου και η ελληνική Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει την αυστραλιανή του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου μας. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται αυτό το Σάββατο στο Palace Cinema Como.

Είχα το προνόμιο να συναντήσω πρόσφατα την Άννα Ρεζάν στην Αθήνα. Η Άννα είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης και τιμήθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον για τη συνεισφορά της στην ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Η ταινία αναφέρεται στον Χριστιανικό Ορθόδοξο κλήρο και στις προσπάθειές του να βοηθήσει τους Εβραίους και την Αντίσταση. Η Άννα Ρεζάν, μου είπε στην Αθήνα, ότι “ακόμη κι αν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος βίωσαν φρικτό τραύμα και φρικτές συνθήκες, η ταινία στοχεύει να δώσει ένα παράδειγμα που μετατρέπει την ενέργεια που επιδεικνύουν οι επιζώντες σε μια αίσθηση ενδυνάμωσης, που θα έπρεπε να έχουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κοινού.”

Η Άννα, μου επεσήμανε ότι υπάρχει μια φράση στην ταινία που λέει “η ιστορία μου είναι η ιστορία σας”. Για την Άννα αυτό το μήνυμα για τους παππούδες και τους προπάππους είναι, όπως το έθεσε η ίδια, “ένα μήνυμα ότι κατάφεραν ακόμη να απολαύσουν τη ζωή μετά από αυτές τις φοβερές συνθήκες και να έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν αυτή την εμπειρία σε κάτι ισχυρό. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα.”

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που παράγεται από την Άννα Ρεζάν, τον Ζαφείρη  Χαϊτίδη, τον Παντελή Κοντογιάννη και τους βραβευμένους με Όσκαρ Μίτσελ Μπλοκ και Κιμ Μάγκνουσον, είναι ένας ύμνος στην αγάπη και το θάρρος που σκοπεύει να εκπαιδεύσει αλλά και να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο για να μάθουν από την ιστορία… ζήστε περισσότερο και αγαπήστε περισσότερο.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Αυστραλίας με την ευκαιρία της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος.

Βασίλης Παπαστεργιάδης

GreekNews24. Supports the Greek community.